Wegańskie pomysły na 

wigilię i święta Bożego Narodzenia

  • Weganizm podczas świąt Bożego Narodzenia może wzbogacić stół tradycyjnymi potrawami w nowej, roślinnej odsłonie.
  • Ciasta, dania główne, przekąski – to wszystko zrobisz wyłącznie z produktów roślinnych. Wystarczy tylko kilka dobrych pomysłów, by stworzyć popularne świąteczne dania w wersji wegańskiej.
  • Wypróbuj przepisy na tofurnik, piernik, ryby, pierogi, pasztet i oczywiście zupę grzybową. Koniecznie sprawdź, jak wyglądają nasze propozycje!

Szykujesz święta Bożego Narodzenia w wersji wegańskiej? W takim razie ten tekst z pewnością Ci się spodoba. Mamy dla Ciebie kilka pomysłów na wegańskie ciasta, które na świątecznym stole muszą się pojawić, a także na sałatki, dania główne i dodatki, takie jak wegański majonez. Kuchnia roślinna może być sycąca, pyszna, a także świąteczna! Zobacz jak wiele doskonałych przepisów dla Ciebie przygotowaliśmy!

Tego nie może zabraknąć na świątecznym wege stole: tofurnik ala sernik

Święta Bożego Narodzenia bez sernika? To nie święta! A przynajmniej w wielu domach. Na wigilijnym stole musi pojawić się to tradycyjne ciasto. A co w sytuacji, w której wielu Twoich gości nie je nabiału? Wtedy możesz przygotować tofurnik, czyli wegański sernik. Zamiast twarogu znajduje się w nim tofu, które świetnie go zastępuje. Przygotowując to ciasto trzeba jednak pamiętać o kilku trikach. Czego potrzebujesz, aby zrobić tofurnik?

Składniki na masę „serową”:

  • 600 gramów tofu naturalnego
  • sok z dwóch cytryn
  • laska wanilii bądź ekstraktu waniliowego
  • 400 mililitrów mleczka kokosowego
  • dwa opakowania wegańskiego budyniu
  • 50 gramów cukru trzcinowego

Składniki na spód:

  • 100 gramów płatków owsianych
  • 70 gramów masła orzechowego
  • odrobina wody
  • 50 gramów cukru trzcinowego lub innego słodkiego dodatku

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania spodu: wszystkie składniki połącz w dużej misce, lub w naczyniu robota kuchennego. Chodzi o to, by stworzyły jednolitą masę, z której wyjdzie lekko kruche ciasto.
  2. Przełóż ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj.
  3. Piecz sam spód w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
  4. W tym czasie przygotuj masę „serową”: odciśnij tofu z nadmiaru wody, rozdrobnij i włóż do naczynia robota bądź do misy blendera.
  5. Dodaj sok z cytryny, wanilię, cukier, mleko i budyń. Blenduj, do momentu aż uzyskasz jednolitą masę, ale nie dłużej.
  6. Wylej masę na gotowy oraz lekko wystudzony spód i piecz w rozgrzanym piekarniku przez kolejne 50 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i gdy ostygnie, możesz je udekorować. Rozpuszczona gorzka czekolada będzie idealną polewą dla tofurnika.

Uwaga: zwróć uwagę na dwie kwestie:

  1. a) Pierwszą jest zakwaszenie tofu. Tylko dzięki cytrynie, bądź limonce będzie on smakować bardziej jak twaróg. Więc nie żałuj tutaj soku z tych cytrusów.
  2. b) Drugą kwestią jest konsystencja masy: powinna wyjść lejąca. Wtedy tofurnik będzie miał najlepszą konsystencję po upieczeniu – puszystą i lekką.

Sałatka jarzynowa – klasyk na wigilijnym stole

Wegańska wigilia nie może obyć się bez sałatki jarzynowej. Oczywiście w wersji wegańskiej. Skład pozostaje prawie bez zmian – znajdzie się tu groszek, ziemniaki, marchewka, pietruszka, ogórki kiszone, a w niektórych domach także marynowane grzyby i kukurydza. Jednak dochodzi tu również kwestia majonezu. Możesz oczywiście kupić gotowy, jednak wege odpowiednik domowego majonezu – sojonez będzie dużo smaczniejszy.

Składniki:

  • 100 mililitrów mleka sojowego
  • 180 mililitrów oleju rzepakowego
  • 10 mililitrów octu
  • 2 łyżki musztardy
  • łyżkę płatków drożdżowych
  • szczyptę czarnej lub zwykłej soli
  • szczyptę pieprzu

Przygotowanie:

  1. Mleko spień w blenderze.
  2. Następnie dodaj do niego płatki, sól, pieprz, musztardę i blenduj dalej do połączenie składników.
  3. Nie przestając miksować, dodaj powoli olej, wlewając go cienką strużką.
  4. Po chwili masa zacznie gęstnieć, jednak nie przestawaj mieszać. Ten proces powinien trwać około 3 minuty.
  5. Gdy uzyskasz idealną konsystencję, która odpowiada tradycyjnemu majonezowi – Twój sojonez jest gotowy. Smacznego!

Uwaga: czarna sól ma lekko jajeczny posmak, dlatego często używa się jej właśnie do wege dań i produktów, w których oryginalnej wersji powinno znaleźć się jajko.

Wegańska ryba na święta

Czy wegańska wigilia mogłaby obyć się bez pysznej ryby? Oczywiście, że nie. Na szczęście żadnemu stworzeniu nie musi stać się krzywda podczas przygotowywania tego dania. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na wegańską rybę z selera. Jest pyszna i naprawdę przypomina w smaku to danie. A wszystko dzięki jednemu wyjątkowemu dodatkowi. Jak przygotować wegańską rybę na świąteczny stół?

Składniki:

  • 6 sztuk glonów nori
  • seler korzeniowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • oliwa do smażenia
  • mąka do oprószenia selera lub bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Seler obierz i pokrój w centymetrowe plastry. Warto zrobić to już na tym etapie, gdyż dzięki temu warzywo będzie gotować się krócej.
  2. Przygotuj garnek z wodą i dodaj do niej wszystkie przyprawy, selera oraz jeden arkusz glonów.
  3. Gotuj do czasu, aż seler będzie miękki, jednak nadal nie rozpadający się. Aby sprawdzić czy jest gotowy, wystarczy wbić w niego widelec – powinien gładko wchodzić w selera.
  4. Wyjmij kawałki warzywa i odstaw na chwilę do wystygnięcia.
  5. Po tym czasie pokrój plastry selera na pół, a glony w grube pasy.
  6. Na talerzu wysyp mąkę lub bułkę tartą. Zawiń selera w pasek nori, a następnie obtocz w mące bądź bułce tartej. Jeśli glon nie chce się dobrze przykleić do selera, wystarczy trochę pomoczyć go w wywarze.
  7. Tak przygotowane „ryby” smaż na patelni z obu stron.

Wegańska ryba na święta jest już gotowa. Tego klasycznego przepisu nie może zabraknąć na Twoim stole!

Uwaga:

  1. Nie wylewaj wywaru, który powstał podczas gotowania selera. Możesz wykorzystać go do zrobienia pysznego risotto czy też zupy. Jeśli w Twoim domu zupa grzybowa króluje na świątecznym stole, to może być dla niej dobra baza.
  2. Jeśli przygotujesz więcej seleryby, możesz spokojnie wykorzystać ją do zrobienia ryby po grecku. Tradycyjnie, a jednak wegańsko, czyli tak, jak lubisz.

Śledź z bakłażana po kaszubsku

Ten przepis również wszedł już do kanonu klasycznych przepisów, które uświetniają wegańskie święta. Jest niezbyt skomplikowany, dlatego poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z kuchnią wegańską.

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 20 gramów rodzynek
  • 20 gramów koncentratu pomidorowego
  • 2 duże cebule
  • przyprawy korzenne: goździki, cynamon, kardamon
  • ziele angielskie i liście laurowe (kilka, w zależności od Twoich preferencji)
  • łyżka octu jabłkowego
  • sól i pieprz
  • 40 mililitrów wody
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Zacznij od umycia i osuszenia bakłażanów. Następnie pokrój je w pasy o grubości około centymetra. Powinny być pokrojone wzdłuż, by można było je zawinąć dokładnie tak, jak śledziki.
  2. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nasmaruj oliwą i oprósz solą. Piecz w 200 stopniach przez 20 minut.
  3. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Obraną cebulę pokrój w piórka, a następnie usmaż ją razem z rodzynkami i przyprawami. Ogień powinien być niewielki, a jeśli całość zacznie przywierać, dodaj trochę wody.
  4. Smaż przez 5 minut, dodaj pozostałe składniki i duś na niewielkim ogniu, aż całość zgęstnieje.
  5. Teraz wystarczy nadziać bakłażany farszem i zawinąć je w roladki. Gotowe!

Możesz podawać bakłażany już teraz, jednak warto je zamarynować. Wtedy „śledziki” są jeszcze bardziej wyraziste.

Jak przygotować marynowane bakłażany po kaszubsku ala śledzie?

Włóż roladki do słoika i zalej je olejem, dodaj liście laurowe i gorczycę, a następnie zamknij słoik bądź przykryj folią. Włóż do lodówki na co najmniej kilka godzin. Po tym czasie są gotowe do jedzenia. Smacznego!

Pasztet z soczewicy z wędzonymi śliwkami

Boże Narodzenie nie może obyć się bez pysznego pasztetu! Zwykle w wigilię nie jest on podawany, gdyż to danie mięsne. Dlatego pasztet pojawia się na stole w pierwszym dniu świąt. W tej wersji jednak możesz uznać go za jedno z dwunastu dań wigilijnych. W skład pasztetu wchodzą wyłącznie warzywa i przyprawy.

Składniki:

  • 300 gramów soczewicy zielonej lub czerwonej (można pomieszać oba rodzaje soczewicy, choć należy pamiętać, iż gotują się one w różnym czasie)
  • 100 gramów kaszy jaglanej
  • 3 marchewki
  • cebula
  • pietruszka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • kilka wędzonych śliwek
  • przyprawy: liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, kumin, imbir, papryka wędzona, sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznij od opłukania i ugotowania soczewicy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Do wody dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Soczewica powinna się rozpaść, bądź zrobić bardzo miękka (w przypadku zielonej soczewicy).
  2. W drugim garnku ugotuj opłukaną wcześniej kaszę jaglaną.
  3. W tym czasie obierz i zetrzyj marchew oraz pietruszkę na tarce, cebulę i seler naciowy posiekaj.
  4. Warzywa wrzuć na patelnię i dodaj przyprawy oraz odrobinę wody, by dusiły się, a nie smażyły.
  5. Gdy będą miękkie połącz je z soczewicą, kaszą i koncentratem. Mieszaj przez chwilę i zblenduj za pomocą ręcznego blendera na gładką masę.
  6. Śliwki pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do zblendowanej masy. Wymieszaj całość.
  7. Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 50 minut.
  9. Gotowy i wystudzony pasztet odstaw do lodówki.

Wegański pasztet smakuje doskonale na kanapkach, ale też jako oddzielne danie i idealne nadaje się jako potrawa na Boże Narodzenie.

Zupa grzybowa idealna na pierwsze świąteczne danie

Boże Narodzenie w niektórych domach rozpoczyna się od barszczu. W innych zaś od zupy grzybowej. To danie jest uwielbiane przez wszystkich tych, którzy kochają smaki lasu. Weganie dobrze wiedzą, jak obchodzić się z grzybami – to właśnie za ich pomocą bardzo często udaje nam się uzyskać mięsny posmak, czyli tak zwane umami. Teraz czas na zupę pełną smaku i aromatu, w której zakocha się każdy, nawet mięsożerca.

Składniki:

  • 80 gramów suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • cebula
  • ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Zacznij od namoczenia grzybów w wodzie. Najlepiej jest zostawić je w wodzie na całą noc, ale jeśli nie masz tyle czasu, godzina wystarczy.
  2. Po tym czasie dolej do nich około 1 litr wody i gotuj do miękkości, dodając wszystkie przyprawy oprócz natki pietruszki.
  3. Gdy grzyby bedą się gotować, obierz i pokrój wszystkie warzywa w talarki, podsmaż je i wrzuć do gotujących się grzybów. Gotuj tak długo, aż warzywa będą miękkie.
  4. Wegańska świąteczna zupa grzybowa jest gotowa! Podawaj ją z posiekaną natką pietruszki. Możesz zabielić zupę wegańską śmietanką lub mlekiem kokosowym. Smacznego!

Wegański piernik

Jakie ciasto najbardziej kojarzy Ci się ze świętami? Nam właśnie piernik i wcześniej wspomniany sernik. Masz już przepis na genialny tofurnik, zatem przyszedł czas, by zająć się piernikiem. Tu istotne jest zastąpienie nie tylko mleka i masła, które często pojawiają się w szybkich piernikach, ale również miodu, wykluczonego z diety wegańskiej. Warto więc sięgnąć po sztuczny miód lub też syrop z agawy, a nawet syrop z karobu, który – chociaż nie ma tak intensywnie miodowego smaku – jest smacznym i słodkim dodatkiem.

Składniki:

  • 300 gramów mąki pszennej
  • 100 mililitrów oleju
  • 100 mililitrów syropu z agawy
  • 100 gramów cukru trzcinowego
  • 250 mililitrów mleka owsianego
  • dwie łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka kakao
  • dwie łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • przyprawy: anyż, kardamon, cynamon, imbir, goździki. Możesz też użyć gotowej mieszanki do piernika

Przygotowanie:

  1. Zacznij od zagotowania w garnku mleka owsianego z korzennymi przyprawami (rozdrobnionymi w moździerzu), syropem z agawy i cukrem.
  2. Dodaj olej i wymieszaj dokładnie. Odstaw do wystudzenia.
  3. Siemię zalej gorącą wodą i wymieszaj. Powinno zgęstnieć – to właśnie ono połączy wszystkie składniki ciasta.
  4. W dużej misce umieść suche składniki, dodaj masę mleczną i siemię lniane. Wymieszaj całość dokładnie, aż uzyskasz gęstą masę.
  5. Teraz wystarczy przełożyć ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz piernik w 180 stopniach przez godzinę. Ciasto będzie wilgotne i aromatyczne.

Uwaga: kiedy wyjmiesz piernik z piekarnika, daj mu trochę odpocząć. Po godzinie przekrój go na pół i przełóż masą. Idealnie sprawdzi się tu słodka masa, w której kasza jaglana i orzechy laskowe grają główną rolę. Jak ją zrobić? Wystarczy ugotować kaszę na mleku, dodać zmielone orzechy laskowe i zblendować całość. Jeśli jednak wolisz tradycyjne smaki, powidła śliwkowe bądź dżem porzeczkowy również świetnie sprawdzą się jako dodatek do piernika.

Pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjne, delikatne, pyszne – pierogi z kapustą i grzybami, o nich mowa. Święta bez tego przysmaku to nie święta. Co ciekawe, ten przepis jest wegański tak po prostu – przecież zarówno ciasto na pierogi, jak i farsz, nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście o ile w Twoim domu nie robi się ciasta z dodatkiem jajka. Tradycyjnie jednak pierogi przygotowuje się z mąki pszennej, soli i gorącej wody. Możesz dodać do nich odrobinę oleju. A farsz? Tutaj najlepiej postawić na kapustę kiszoną i suszone grzyby, które trzeba zalać wodą, by zmiękły. Do tego jeszcze cebula i zioła. To właściwie tyle. O czym musisz pamiętać?

  1. Woda do ciasta na pierogi musi być gorąca, by zaparzyć mąkę. Ciasto wyjdzie miękkie, delikatne i sprężyste.
  2. Dobrze rozwałkuj ciasto, by było cienkie. Takie pierogi są najsmaczniejsze!
  3. Nigdy nie wylewaj wody po grzybach, gdyż doskonale sprawdzi się ona do gotowania kapusty.
  4. Lepienie pierogów najlepiej wychodzi wprawionym rękom babci lub mamy, jednak Ty również sobie z tym poradzisz. Pamiętaj, że koła z ciasta możesz wyciąć za pomocą zwykłej szklanki – nie trzeba do tego specjalistycznego sprzętu.

Pierogi z kapustą i grzybami to danie, które często gości na stole wigilijnym. Warto przygotować je z myślą o wszystkich gościach, również weganach.

Jakie dania jeszcze możesz zrobić?

Pomysłów na świąteczne dania wegańskie jest naprawdę mnóstwo. Możesz zrobić ciasteczka świąteczne bez masła, mleka i jajek. Tofu w wersji po grecku czy też boczniaki po kaszubsku lub żydowsku. Dodatkowo pamiętaj o tych daniach, które zawsze w święta są jarskie. To chociażby kapusta z grochem czy kluski z makiem (o ile nie ma w nich jajka), a także przepyszny barszcz czerwony.

Boże Narodzenie obfituje w dania wegetariańskie i wegańskie, a jednak najczęściej kojarzymy je z mięsem, które pojawia się na stole pierwszego i drugiego dnia świąt. Zamiast więc fundować sobie mięsne święta, warto pomyśleć o tym, jak stworzyć pyszne dania z jeszcze większą ilością warzyw, nasion, orzechów czy zbóż. Te smaki przekonają nawet zatwardziałych mięsożerców.

A co Ty przygotowujesz w te święta? Roślinna wigilia i pierwsze oraz drugie święto to dobry początek wegańskiej lub wegetariańskiej przygody. Tym bardziej, że jedzenie takich dań rzadziej kończy się zgagą i ociężałością, która nieodmiennie kojarzy nam się ze świętami. Warto spróbować, choćby kilku przepisów!