Porównanie kosztów diety wegańskiej, wegetariańskiej i mięsnej

– analiza budżetu domowego

Wielu przeciwników diety roślinnej uważa, iż jest ona po prostu droższa. Oprócz argumentu, iż nie dostarcza wszystkiego, czego organizm potrzebuje (czytaj: wieczny spór o białko), jest zwyczajnie w świecie nieopłacalna. Czy rzeczywiście dieta mięsna opłaca się bardziej? Co jest tańsze, co droższe, a co opłacalne w trochę innej kategorii? O tym będzie ten tekst, w którym znajdziesz rzeczywiste wyliczenia. Uwaga! Nie jest to promocja żadnego z dyskontów. Nawet jeśli jeden z nich jest 11% droższy od drugiego, a w pierwszym dodatkowo rabat 20 zł. Z smsów promocyjnych też nie korzystamy!

  • Różnice między wegetarianizmem i weganizmem są spore. Również pod kątem tego, co znajduje się w koszyku zakupowym. Wegetarianie nadal jedzą jajka i mleko, a weganie pozostają tylko przy roślinach.
  • Czy dieta mięsna zawsze jest „pełniejsza”? Nie do końca. Chociaż spożywasz więcej grup produktów, w praktyce często bywa ona niedoborowa.
  • Jak wygląda budżet w diecie wegańskiej, mięsnej i wegetariańskiej? Różnice nie są wcale małe!

Różnice między wegetarianizmem a weganizmem

Zacznijmy jednak od tego, jakie są różnice pomiędzy obiema dietami. Nadal bowiem niektórzy mają problem z rozróżnieniem wegetarianizmu i weganizmu. Otóż pierwsza grupa to osoby, które rezygnują z jedzenia mięsa ssaków, ptaków i ryb. Bardzo często jedzą jednak jajka oraz produkty mleczne, takie jak jogurty czy sery. Wiele oczywiście zależy od przynależności do konkretnego rodzaju wegetarian. Wyróżniamy ich kilka:

  • Laktoowowegetarianizm – dopuszcza spożywanie jaj i mleka
  • Laktowegetarianizm – dopuszcza spożywanie mleka i jego przetworów
  • Owowegetarianizm – dopuszcza spożywanie jaj
  • Pescowegetarianizm – dopuszcza spożywanie ryb

Dieta wegańska nie jest już podzielona na rodzaje. Jest konkretna i nie zakłada odstępstw, dlatego niektórzy nazywają ją dietą restrykcyjną. Czy jest tak rzeczywiście? Nie nam oceniać. Weganie rezygnują z jedzenia mięsa ptaków, ssaków i ryb oraz owoców morza. Nie spożywają także żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. A zatem rezygnują z mleka, jaj, ale również miodu. Co więcej, weganizm wychodzi poza dietę. Osoby na diecie wegańskiej zwracają również uwagę na to, co kupują, co noszą. Nie będą korzystać ze świeczek z pszczelego wosku ani nosić wyrobów skórzanych czy jedwabnych. Dlatego zasady diety wegańskiej mogą być uznawane za restrykcyjne. Są bowiem bardzo mocno powiązane z filozofią niekrzywdzenia zwierząt.

Jak to się ma do pieniędzy?

Wiesz już, na czym polega dieta wegańska. Ale przecież nie o filozofii dzisiaj będziemy rozmawiać, a o pieniądzach! A to sam konkret, prawda? Skoro tak, to zacznijmy od badań. A mianowicie od badania przeprowadzonego na Uniwersytecie oxfordzkim. Specjaliści skupili się na wielu czynnikach, których my poruszać nie będziemy. Nie mamy przecież takich danych. Porównali zakupy ze 150 krajów, uwzględniając przy tym zmiany na przestrzeni lat – wegetarianizm to przecież dla wielu osób dopiero pierwszy krok. Następnie zestawili z modelem zapotrzebowania na konkretne składniki mineralne, a nawet dodali koszty socjoekonomiczne. Tak, chodzi o ślad węglowy i koszty wizyt u lekarza w związku z chorobami dietozależnymi. Później cały ten zbiór danych porównano z dietą mięsną. I uwaga! To właśnie ta ostatnia okazała się najmniej korzystna finansowo. W krajach rozwiniętych koszt zdrowszej, bo roślinnej diety, jest od 22 do 34 procent niższy, niż koszt diety mięsnej. Najtańsza jest dieta wegańska, następnie wegetariańska i fleksitariańska, w której spożycie mięsa jest ograniczone. Co nam to mówi? Że mięso wcale nie jest tak tanie, jak mogłoby się wydawać? Nie tylko.

Jak wygląda dieta mięsna, a jak powinna wyglądać?

Uznaje się, że dieta wegańska i wegetariańska to niedoborowe style żywienia. Że białko nie jest dostarczane w odpowiednich ilościach, żelazo w ogóle nie dociera do organizmu, a weganie nie mają nawet jak dostarczać sobie składników mineralnych. Tragedia, prawda? Jednak nie tylko dieta wegańska i wegetariańska może być niedoborowa. Ta mięsna także. Jeśli często raczysz się schabowym z ziemniakami, o warzywach pamiętasz tylko podczas robienia kanapek z szynką i pomidorem, a produkty zbożowe to dla Ciebie głównie płatki kukurydziane, prawdopodobnie Twoja dieta nie jest najlepszym, co możesz zrobić dla swojego ciała. Nie tylko pod kątem niedoborów, ale również dostarczania składników mineralnych, mikro- i makroelementów. Ogólnego zbilansowania diety. To słowo klucz.

Produkty odzwierzęce nie ratują przed anemią i innymi niedoborami. Tak samo jak zwykłe zrezygnowanie z mięsa nie jest mądrym przejściem na wegetarianizm. Wszystkie te sposoby żywienia należy planować tak, by każdy niezbędny składnik w naszej diecie był obecny na talerzu. Tu z pewnością pomocna będzie piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, w której za podstawę diety uznaje się warzywa i owoce, następnie produkty zbożowe, a dopiero później mleko i przetwory mleczne, mięso, a na koniec oleje. Zasady mówią jednak wyraźnie o ograniczaniu spożywania mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzonego, a także o ograniczaniu tłuszczów zwierzęcych, które zastępują tłuszcze roślinne.

Koszty zbilansowanej diety mięsnej mogłyby być porównywalne lub droższe od diety wegańskiej. Jednak koszty diety mięsnej, która jest uboga w nasiona roślin strączkowych, zboża, oleje roślinne, pestki i orzechy, z pewnością będzie tańsza. Biorąc pod uwagę fakt, iż mięso średniej jakości można w dyskoncie kupić za 10 złotych za kilogram, następnie zjeść je z dwoma kilogramami ziemniaków za 6 złotych i może jakimś dodatkowym warzywem, rodzina jest w stanie zjeść obiad za 20 złotych bez kombinowania i oczywiście…bez korzyści dla zdrowia. Pamiętajmy przecież, że jedzenie ma nam dostarczać nie tylko kalorii, ale przede wszystkim substancji, których nasz organizm potrzebuje. To aminokwasy, tłuszcze, węglowodany, ale także witaminy i minerały. Dieta karniwora, jeśli bazuje wyłącznie na mięsie z dodatkami, może być niedroga, ale z pewnością nie będzie jakościowa.

Ciekawostka – według danych Polacy jedzą aż 73,2 kilogramy mięsa rocznie. Obecne rekomendacje wskazują jednak na zjadanie maksymalnie 16 kilogramów. Ale to nie wszystko. Nabiału spożywamy około 200 kilogramów rocznie. Według rekomendacji, powinniśmy jeść do 90 kilogramów. To spory problem, który na diecie wegańskiej znika całkowicie.

Dieta karniwora – zestawienie budżetu

W naszym zestawieniu pokazujemy dzień z życia mięsożercy. Chociaż wady diety karniwora wskazaliśmy powyżej, tu skupiamy się na „poprawnie” zbudowanej diecie. Uwzględniamy zatem jedzenie warzyw, owoców, tłuszczów roślinnych. Czemu słowo poprawne jest w cudzysłowie? Ponieważ codzienne spożycie mięsa nigdy nie będzie zdrowe. Ceny są zaokrąglone. Dotyczą trzyosobowej rodziny.

Śniadanie: chleb, szynka, kilka pomidorów, sałata. Koszt śniadania to 30 złotych. Produkty, które mogły pozostać po posiłku to pomidory i sałata.

Drugie śniadanie: serek wiejski, banan, borówki, orzechy. Koszt to 36 złotych. Produkty, które mogły pozostać po posiłku to banany i orzechy.

Obiad: mięso mielone, cebula, ziemniaki, bułka tarta, jajka, olej rzepakowy. Koszt to 41 złotych. Produkty, które mogły pozostać po posiłku to cebula, bułka tarta, jajka, olej rzepakowy. Do obiadu można użyć sałaty i pomidora ze śniadania.

Podwieczorek: marchew, mąka, proszek do pieczenia, mleko, czekolada, przyprawy. Koszt to 17 złotych. Produkty, które zostały użyte z poprzednich posiłków to jajka, olej, banany, orzechy.

Kolacja: oliwki, mix sałat, tuńczyk, pomidorki koktajlowe, czosnek, musztarda, fasolka zielona. Koszt to 46 złotych. Produkty, które mogą pozostać po posiłku to musztarda i zielona fasolka.

Dzienny koszt to 170 złotych. Nie uwzględnia on niektórych produktów podstawowych, takich jak sól i pieprz. Do tego zakłada porcje standardowe. Oczywiście jeśli uwypuklimy wady diety karniwora, dieta może być tańsza. Wystarczy odjąć kwoty za warzywa i owoce, a także ryby, które również rzadko pojawiają się na czysto mięsnej diecie.

Dieta wegetariańska – zestawienie budżetu

Tu istotne będą nasiona roślin strączkowych, ale również zboża czy orzechy, nasiona. Dieta dopuszcza również produkty pochodzenia zwierzęcego. Założenia są takie same, jak w przypadku diety mięsożerców.

Śniadanie: twaróg, jajka, mleko, mąka, banany. Koszt to 33 złote. Produkty, które mogły pozostać po posiłku to jajka, mleko, mąka i banany.

Drugie śniadanie: płatki owsiane, czekolada gorzka, mleko kokosowe, wiórki kokosowe, orzechy (włoskie lub inne). Koszt to 25 złotych. Produkty, które mogły pozostać po posiłku to płatki owsiane, czekolada, wiórki kokosowe, orzechy.

Obiad: komosa ryżowa, soczewica, szpinak, pomidorki, marchew, papryka, przyprawy. Koszt to 45 złotych. Produkty, które mogły pozostać po posiłku to komosa ryżowa, soczewica, marchew, przyprawy. Ilość porcji jest większa, wystarczy na obiad lub drugie śniadanie na następny dzień.

Podwieczorek: olej roślinny. Koszt to 5 złotych. Wykorzystane produkty to banany, jajka, mleko, orzechy, wiórki kokosowe.

Kolacja: kasza gryczana, pieczarki, fasola, szpinak, czosnek. Koszt to 25 złotych.

Dzienny koszt to 133 złote. Nawet gdyby dodać po 5 złotych do każdego z tych posiłków, nadal koszt byłby niższy, niż w przypadku diety mięsnej. W każdym posiłku znalazło się źródło białka, tłuszczów i węglowodanów.

Dieta wegańska – zestawienie budżetu

Jak wyglądają posiłki na diecie wegańskiej? To zależy od tego, co smakuje Ci najbardziej. Jednak bez problemu uda Ci się stworzyć takie dania, które będą sycące i naprawdę pyszne. A do tego całkowicie wolne od produktów odzwierzęcych. Tu liczą się rośliny strączkowe, nasiona, zboża, zdrowe tłuszcze i oczywiście warzywa, czyli wszystko to, co na diecie wegańskiej jest niezastąpione.

Śniadanie: płatki owsiane, orzechy, napój roślinny, banany, siemię lniane, przyprawy, jabłka. Koszt to 32 złote. Produkty, które mogą pozostać po posiłku to płatki owsiane, napój roślinny, orzechy, banany, siemię lniane, przyprawy, jabłka.

Drugie śniadanie: tapioka, kiwi. Koszt to 14 złotych. Wykorzystane produkty to napój roślinny, orzechy, siemię lniane, banan.

Obiad: ciecierzyca, papryka, passata, marchew, seler, pietruszka, natka pietruszki, cebula. Koszt to 32 złote. Produkty, które mogą pozostać po posiłku to ciecierzyca, papryka, marchew, pietruszka, cebula. Ilość porcji jest większa, wystarczy na obiad lub drugie śniadanie na następny dzień.

Podwieczorek: mąka orkiszowa, drożdże, śliwki, cukier, jogurt wegański. Koszt to 18 złotych. Produkty, które mogą pozostać po posiłku to mąka, drożdże, śliwki, cukier, jogurt.

Kolacja: tahini, czosnek, pomidory, szpinak. Koszt to 21 złotych. Wykorzystane produkty to mąka orkiszowa, drożdże, ciecierzyca. Produkty, które mogą pozostać po posiłku to tahini, szpinak, ciecierzyca, czosnek.

Dzienny koszt to 117 złotych. Dieta roślinna naprawdę może być tania. Pamiętaj również, że wybierając dietę roślinną często kupujesz takie produkty, które zostają z Tobą przez jakiś czas. To suche kasze, nasiona, rośliny strączkowe. Zasady, które rządzą dietą wegańską, dotyczą też diety wegetariańskiej. Dieta karniwora niestety często jest uboga w te produkty, a co za tym idzie, także w wartości odżywcze.

To oczywiście tylko nasze wyliczenia. Każda rodzina, w zależności od miejsca zamieszkania i zapotrzebowania kalorycznego, może odżywiać się inaczej. Nadal jednak to warzywa, nasiona, owoce, pestki i inne produkty obecne na diecie wegańskiej należą do tańszych i zostających z nami na długo na półce. Dlatego warto pamiętać o tym w planowaniu budżetu.

A jeśli planowanie w ogóle nie jest Twoją mocną stroną, zawsze możesz pozostać przy cateringu!