Grill wegetariański:

12 sprawdzonych przepisów wege!

Wegetariańskie szaszłyki – bez nich nie ma grilla!

Szaszłyki to jedno ze sztandarowych, grillowych dań, które kojarzą się głównie z mięsem. Nie musisz jednak przyrządzać ich z kurczakiem czy wieprzowiną. Grillowane warzywa w takiej wersji będą smakować równie dobrze. Możesz też nieco urozmaicić szaszłykową ucztę i wykorzystać tempeh, tofu lub seitana, które świetnie sprawdzą się jako alternatywa dla mięsa. Na diecie wegetariańskiej dozwolony jest także ser halloumi, który idealnie nada się na taką okazję.

Grill wege: przepisy, czyli jak przyrządzić szaszłyki?

Wybierz ulubione warzywa i pokrój je na większe kawałki. Doskonale sprawdzi się tu cebula, papryka, cukinia i pieczarki. Możesz dodać także ziemniaki pokrojone w talarki. Tempeh zamarynuj w sosie sojowym z odrobiną octu (np. balsamicznego), czosnkiem i chili. Zostaw go na 30 minut, by przeszedł smakiem marynaty. Następnie warzywa i tempeh nadziej na patyczki do szaszłyków i grilluj przez około 10 minut z każdej strony.

Zastanawiasz się, czy warto być wege? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w naszym wpisie: https://dziewiataplaneta.pl/dlaczego-warto-byc-wege/

Roladki z bakłażana na mały głód

Wege grill nie musi być tradycyjny. Nie chodzi przecież o to, by koniecznie naśladować mięsne dania. Możesz puścić wodze fantazji i wykonać kilka naprawdę ciekawych, nietuzinkowych przepisów. Jednym z nich są faszerowane roladki z marynowanego bakłażana.

Jak przygotować marynowanego bakłażana?

  1. Odetnij końcówkę bakłażana i pokrój go wzdłuż w cienkie plastry. Nie mogą być jednak zbyt cienkie, poniewaz mogą się rozerwać podczas faszerowania. Powinny mieć około centymetra grubości.
  2. Przygotuj marynatę. Sos sojowy wymieszaj z oliwą, posiekanym czosnkiem, pieprzem i odrobiną chili.
  3. Następnie posmaruj marynatą każdy plaster z obu stron.
  4. Włóż plastry do lodówki na godzinę (koniecznie pod przykryciem).
  5. Po wyjęciu z lodówki podpiecz bakłażana, przeznacz na każdą ze stron po około 10 minut. Taki czas powinien być wystarczający, jednak wszystko zależy od grubości plastrów.
  6. Następnie nadziej bakłażana farszem i zawiń roladki, a na sam koniec zepnij je wykałaczką.

Czym nafaszerować roladki z bakłażana?

Na wegetariańskiego grilla możesz przygotować nadzienie z serem feta, szpinakiem i czosnkiem. Z kolei na wegańskiego grilla zrób farsz z orzechów lub nasion, z dodatkiem suszonych pomidorów. Zawiń nadzienie w cienko pokrojone plastry bakłażana i grilluj.

Grillowane boczniaki

Boczniak to jeden z najpopularniejszych zamienników mięsa. Używa się go chociażby do przygotowywania flaczków w wersji wegańskiej i wegetariańskiej. Chociaż grzyb ten nie zawiera dużych ilości białka, jest wartościowym elementem zbilansowanej diety. Posiada dużo składników mineralnych i witamin. Właśnie dlatego koniecznie musisz poznać smak grillowanych boczniaków!

Wege grill, czyli jak przygotować boczniaki?

Przygotowanie boczniaków z grilla jest bardzo proste. Wystarczy odpowiednia marynata, a tych masz wiele do wyboru. My bardzo lubimy boczniaki z oliwą, czosnkiem, musztardą i miodem. Jednak możesz zamarynować je także w sosie sojowym z odrobiną soku z limonki, chili i cukrem.

Niezależnie od tego, jaką marynatę wybierzesz, pamiętaj, by boczniaki leżały w niej około 15 minut. Grzyby szybko wchłaniają smak, więc długie marynowanie nie jest konieczne. Zamarynowane boczniaki grilluj przez 3-4 minuty z każdej strony aż do momentu ich zarumienienia. Większe grzyby mogą wymagać dłuższego grillowania.

Grillowane ziemniaki

Bez względu na to, czy planujesz grill w pełni wegetariański, czy zapraszasz również miłośników mięsa, grillowane ziemniaki to absolutny must have! Mimo że jest to bardzo proste danie, z pewnością każdy doceni jego smak – znasz coś równie pysznego jak ziemniaczki prosto z żaru? Nam od razu kojarzą się ze smakowitym posiłkiem! Oczywiście, podczas przygotowań tego dania możesz trochę zaszaleć. Wybierz nie tylko tradycyjną odmianę, ale postaw też na ziemniaki słodkie i fioletowe. Ich smak z pewnością zaskoczy Twoich gości.

Jak przygotować ziemniaki prosto z żaru?

Umyj każdego ziemniaka dokładnie i owiń folią aluminiową. Następnie ułóż w węglu na grillu i piecz do miękkości. W zależności od wielkości ziemniaków może to zająć od 15 do 30 minut. Możesz podać je z boczniakami lub roladkami z bakłażana albo zajadać je same, bo tak też smakują fantastycznie!

Grillowany ser halloumi

Grill bez mięsa rządzi się trochę innymi prawami niż grill wegański, ponieważ możesz wykorzystać w nim grillowane sery. Przykładowo halloumi smakuje bardzo dobrze samodzielnie, ale sprawdzi się równie doskonale jako dodatek do sałatek czy wegetariańskich burgerów.

Jak przygotować grillowane halloumi?

Potrzebujesz do tego kostkę sera, którą powinieneś pokroić na średniej wielkości kawałki. Halloumi możesz położyć na grillu bez żadnych przypraw. Jednak jeśli chcesz podkręcić smak, skrop go oliwą z oliwek i posyp płatkami chili. Nie polecamy marynowania halloumi w sosie sojowym, ponieważ ser ten jest dość słony sam w sobie, dlatego nie warto dodawać do niego słonych przypraw. Ser grilluj po dwie minuty z każdej strony. Takie dania  nie są może zbyt skomplikowane, ale za to jakie pyszne!

A może… grillowane owoce?

Lato to czas owoców! Szczególnie popularny w tym sezonie jest arbuz. Nie ma drugiego równie orzeźwiającego, słodkiego i soczystego owocu. Wbrew pozorom nie musisz jednak zajadać go wyłącznie na surowo. Będzie smakować doskonale również z grilla. Dokładnie tak, warzywa to nie wszystko, co możesz wrzucić na grilla – owoce także świetnie się sprawdzą. Możesz podać je gościom jako przystawkę lub wykorzystać do sałatki warzywno-owocowej.

Koniecznie sprawdź, jak skutecznie przechowywać świeże warzywa i owoce latem!

Jak przygotować arbuza z grilla?

Kawałki arbuza możesz grillować bez dodatków bądź też posmarować je mieszanką soku z cytryny i miodu. Dzięki temu owoc nabierze pięknych kolorów. Kawałki o grubości dwóch centymetrów grilluj z dwóch stron, aż owoc się zarumieni. Uważaj jednak, by się nie spalił, zwłaszcza jeśli używasz marynaty z miodem. Podaj arbuza na półmisku i posyp go posiekaną świeżą miętą. To dopiero pomysł na oryginalne wegetariańskie danie!

Sałatka z grillowanych warzyw

Wegetariańskie dania w sezonie letnim mogą być naprawdę pyszne. Grill pozwala wynieść je na wyższy poziom. Tak jest chociażby ze zwykłą sałatką z grillowanych warzyw. Jeśli przygotowujesz grilla dla wegetarian, to koniecznie uwzględnij ją w swoim menu.

Jak przygotować sałatkę z grillowanych warzyw?

Przydadzą Ci się:

  • grillowana cykoria i papryka;
  • suszone pomidory lub pomidorki koktajlowe;
  • cukinia;
  • czosnek.

Warto wymieszać je z rukolą, porwaną sałatą lodową bądź świeżym szpinakiem. Do tego koniecznie przygotuj odświeżający dressing jogurtowo-miętowy.

Zastanawiasz się, jakie wegańskie i wegetariańskie sałatki na każdą porę roku możesz przyrządzić we własnej kuchni? Znajdziesz je w naszym innym wpisie – zachęcamy do lektury!

Jak przygotować dressing jogurtowo-miętowy na wegetariański grill?

  1. 200 ml jogurtu (możesz użyć wegańskiego) wymieszaj z dwoma łyżeczkami soku z cytryny i oliwy.
  2. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, a także pęczek posiekanej bardzo drobno mięty.
  3. Sałatkę skrop dressingiem przed podaniem, już bezpośrednio na talerzu.
  4. Możesz dodać do niej również grillowanego arbuza, o którym pisaliśmy wyżej.
  5. Całość będzie smakować doskonale z grzankami upieczonymi na grillu.

Faszerowane pieczarki z grilla

Jeśli masz duże pieczarki portobello, teraz możesz wykorzystać je do przyrządzenia pysznego dania. Polecamy nadziać je farszem i wrzucić na grilla. Takie dania bezmięsne z pewnością zasmakują wszystkim gościom, więc możesz przygotować większą porcję.

Jak przyrządzić pieczarki z grilla?

Istnieją dwa super wegetariańskie przepisy na to danie. Możesz pójść w stronę tradycyjną i przygotować farsz z wege „mięsa mielonego”. Użyj do tego gotowego roślinnego mięsa mielonego (dodaj do niego cebulkę i czosnek) bądź też przygotuj takie wege „mięso” samodzielnie.

Jak zrobić wege „mięso mielone” z tofu?

  1. Kostkę tofu wymieszaj z łyżeczką ostrej papryki, taką samą ilością papryki wędzonej i majeranku oraz szczyptą kminku.
  2. Dodaj sól i pieprz, dwie łyżeczki płatków drożdżowych oraz trzy łyżki sosu sojowego.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj i upiecz w temperaturze 160 stopni, 20 minut w zupełności wystarczy. Osiągniesz lekko chrupiącą skórkę i mnóstwo smaku.
  4. Takim tofu z dodatkiem cebuli i czosnku nadziej pieczarki.
  5. Możesz posypać je serem (tradycyjnym lub wegańskim). Pieczarki ułóż na grillu i trzymaj je na nim przez około 15 minut.

Warzywny stek z kapusty – w sam raz na wegański, grillowany obiad!

Steki z kapusty przygotujesz w domu, na patelni grillowej lub w piekarniku. Potrzebujesz do tego główki kapusty, a także kilku składników do przygotowania marynaty, by wyciągnąć z tego warzywa jak najwięcej smaku i słodyczy. Zacznij właśnie od niej. Wlej trzy łyżki oliwy i tyle samo sosu sojowego do miseczki, dodaj dwie łyżeczki brązowego cukru i mieszaj tak długo, aż zobaczysz, że cukier się rozpuścił. Teraz jeszcze szczypta przypraw. Możesz dodać granulowany czosnek, paprykę wędzoną lub zioła prowansalskie – w zależności od tego, co lubisz.

Teraz czas na krojenie kapusty! Potrzebujesz plastrów o grubości maksymalnie dwóch centymetrów. Dlatego najpierw przekrój głąb na pół, a później wykrawaj z obu połówek pożądane steki. Możesz oprószyć je solą i pieprzem, jednak nie jest to konieczne, gdyż jednym ze składników marynaty jest sos sojowy. Posmaruj nim kapustę z obu stron i… wrzuć na rozgrzany ruszt! 10-15 minut z każdej strony wystarczy, by warzywo stało się miękkie, a jednocześnie nieziemsko przypieczone. Zajadaj je koniecznie z ulubionym sosem, na przykład jogurtowo-czosnkowym i oczywiście przypieczonymi ziemniaczkami!

Żeberka z tempehu – tradycyjny grill w roślinnej odsłonie

Nie trzeba jeść mięsa, by zajadać się takimi pysznościami jak żeberka. Te, które przedstawiamy, nie mają w sobie ani grama mięsa, za to mnóstwo białka i smaku! Tempeh to doskonała alternatywa dla tofu, za którym nie wszyscy wegetarianie i weganie przepadają. Przygotuj więc opakowanie tempehu i kilka składników na genialną marynatę. Powinno się w niej znaleźć dużo pomidorów, musztarda, ocet balsamiczny, czosnek i ostra papryka.

Jak zrobić marynatę do tempehu?

Puszkę pomidorów, lub kilka sparzonych i zblendowaych na gładko świeżych pomidorów, umieść w szklanej misce. Dodaj dwie łyżeczki musztardy, odrobinę octu balsamicznego, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i dwie łyżeczki ostrej papryki. Możesz też dodać chili w płatkach, jeśli lubisz intensywniejsze doznania smakowe. Całość wymieszaj.

Pokrój tempeh w słupki, powinny mieć 1,5 centymetra szerokości. A teraz czas na marynowanie. Tempeh ułóż na patelni, zalej marynatą i gotuj przez godzinę na średnim ogniu. Ma lekko „pyrkać”, by sos zgęstniał, ale całość się nie przypaliła. Gęsty sos przełóż do pojemniczka razem z tempehem. Następnie wrzuć go na grill, by nadać mu tego wyjątkowego, dymnego smaku. Całość polej sosem i podawaj z tym, co lubisz najbardziej!

Jak BBQ, to i burger!

Prawdopodobnie jednym z pierwszych skojarzeń, które przychodzą Ci do głowy, gdy myślisz o grillu z bliskimi, jest burger. Nic dziwnego – to jeden z tych posiłków, który idealnie pasuje do ziemniaczków i świeżych warzyw. Możesz przygotować go na wiele sposobów, jednak naszym ulubionym jest burger z marynowanym tofu!

Marynata do tofu z grilla bez mięsa!

Możesz zastosować przeróżne marynaty do tofu i zajadać tego burgera tak, jak lubisz. My jednak proponujemy sprawdzony przepis. Wykorzystaj do tego:

  • dwie łyżki koncentratu pomidorowego;
  • ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę);
  • dwie łyżki sosu sojowego;
  • łyżeczkę octu ryżowego;
  • łyżkę płatków drożdżowych;
  • łyżeczkę ostrej papryki.

Całość dokładnie wymieszaj, a następnie zanurz w niej tofu przekrojone na pół. Marynuj przez co najmniej godzinę w lodówce, a jeśli masz taką możliwość, to pozostaw je w marynacie na całą noc.

Czas na bezmięsną ucztę!

Teraz wystarczy wrzucić tofu na grill i przez kilka minut piec z jednej i drugiej strony. Zgrilluj również bułki przekrojone na pół. Dodaj sojonez/majonez (lub inny sos), sałatę, pomidora, ogórka konserwowego lub kiszonego, ser (tradycyjny bądź wegański) i oczywiście tofu. Będzie naprawdę pysznie!

Grill wege przepisy: wiedza w pigułce!

Tak przygotowane dania wegetariańskie na grilla naprawdę zachwycą każdego – niezależnie od tego, czy Twoi goście są weganami, wegetarianami, czy też spożywają mięso!

Zależy Ci, by zdrowo się odżywiać, ale na co dzień nie masz czasu na gotowanie? Spokojnie, Dziewiąta Planeta przychodzi z pomocą! Nasz catering wegetariański dostarczy Ci wszystkich niezbędnych składników odżywczych!