Jak przygotować wegańskie i wegetariańskie
dania na święta wielkanocne?
Święta wielkanocne to istotny czas dla wielu z nas. Nie zawsze jest to związane z wiarą, zawsze jednak z czasem spędzonym z najbliższymi. Jeśli planujesz Wielkanoc u siebie, jednak robisz wege Wielkanoc – zgodnie ze swoją dietą – koniecznie przeczytaj ten tekst. Powiemy trochę o tym, jak zająć się przygotowaniami, by dopiąć wszystko na ostatni guzik, a także damy Ci moc inspiracji na przepyszne dania, takie jak wegański żurek czy też pasta bezjajeczna z natką pietruszki – oczywiście w wersji wegańskiej.
Wegetariańska czy wegańska Wielkanoc?
Jeśli w Twoim domu je się roślinnie, choć unikacie jedynie mięsa, korzystając chętnie z jajek czy mleka, przygotowanie Wielkanocy będzie dla Ciebie znacznie ułatwione. To święto, które stoi jajkami! Zajada się je w wielu daniach, odmienia przez wszystkie przypadki. Dlatego nie musisz szukać przepisów, by czymś je zastąpić. Wege Wielkanoc jest prostsza, choć nadal może zaskoczyć tradycjonalistów, którzy nie wyobrażają sobie braku białej kiełbasy na stole.
Na co zwrócić uwagę? Jeśli przygotowujesz wielkanocne śniadanie czy też cały dzień będziesz gościć u siebie rodzinę i bliskich, zadbaj o to, by jajka, z których korzystasz, były ekologiczne. Może nie dla wszystkich gości ma to znaczenie, jednak jest to jak najbardziej w duchu wegetariańskim, by użyte jajka pochodziły od kur, które nie cierpiały, a także były dobrze karmione. Niech te święta miną Ci w duchu poszanowania dla wszystkich stworzeń.
A weganie? Na wielkanocnym stole u weganina również może być pysznie! I naprawdę różnorodnie. Aromatyczne przyprawy, warzywa, nasiona strączkowe i wiele innych produktów przyjdą Ci z pomocą. My również wesprzemy Cię kilkoma sprawdzonymi przepisami.
Jak przygotować wielkanocny stół?
Wielkanocne śniadanie czy też obiad to przede wszystkim sporo planowania. Jeśli wszystko ma pójść idealnie, musisz wiedzieć, jakie dania chcesz przygotować, a także jaka jest lista zakupów, która pozwoli Ci ugotować wszystkie pyszności. Zacznij zatem od przemyślenia, co pojawi się na stole. I pamiętaj, by nie przesadzać z ilością. Roślinne jedzenie to nie wszystko, co możesz zrobić dla planety. Nie kupuj za dużo i nie wyrzucaj jedzenia, by zmniejszyć swój ślad węglowy! Jakie dania możesz zrobić?
Śniadanie:
- Chleb – pieczony w domu lub kupiony z piekarni
- Pasta a’la jajeczna bądź jajeczna, jeśli to święta wegetariańskie
- Jajecznica bądź tofucznica – w wersji wegańskiej
- Pasztet warzywny – możesz go użyć zarówno podczas śniadania, jak i obiadu lub kolacji
- Wegański majonez – jeśli w Twoim domu króluje wegańska Wielkanoc, przygotowanie tego sosu będzie niezbędne! Możesz jednak kupić go w sklepie, jeśli nie chcesz tracić czasu.
- Pasta z rzeżuchą, idealna na chleb
Obiad:
- Wegański żurek na bulionie warzywnym! To konieczność. Tak pyszny, że zakochasz się od razu
- Bigos w wersji wegańskiej
- Seler pod beszamelem
- Sałatka – tu wybór jest ogromny. Świetnie sprawdzi się tradycyjna sałatka warzywna z majonezem lub majonezem wegańskim
Deser:
- Sernik! Lub też tofurnik. W święta ten deser to must have!
- Wegańska pascha – ukłon w stronę tradycji. Możesz też zrobić wersję tradycyjną, wegetariańską
- Mazurek – na niejednym świątecznym stole to niezastąpiony element
To oczywiście tylko kilka pomysłów na dania świąteczne z kuchni roślinnej. Nie musisz robić ich wszystkich, możesz też zastąpić je innymi, lubianymi przez Ciebie i robionymi od święta. Od nas masz garść inspiracji, kilka sprawdzonych przepisów i mnóstwo smaku na talerzu!
Przepisy na wielkanocne śniadanie!
Na świątecznym stole jedzenie ustawiamy już od samego rana. To czas na przepyszne dania, które dadzą energię na resztę dnia, pełnię smaków i świąteczną atmosferę. Jeśli przygotowujesz wegetariańską Wielkanoc, zadanie masz ułatwione. Wystarczy wyeliminować ze śniadania mięso, co nie jest trudne. Rano zwykle nie ma go na stole dużo. A roślinna Wielkanoc? Tu też nie jest trudno! Co możesz zrobić na śniadanie?
Pasta a’la jajeczna
Pasta jajeczna to konieczność na stole w wielu domach. Ty możesz zrobić ją bez użycia jajek i to w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że przygotujesz:
- kostkę tofu
- 50 gramów ugotowanej ciecierzycy
- łyżeczkę musztardy
- dwie łyżki płatków drożdżowych
- łyżeczkę czarnej soli
- odrobinę wody
- dwie łyżki oliwy
- szczypiorek
Pastę przygotujesz w kilka chwil. Wystarczy, że rozgnieciesz tofu i ugotowaną ciecierzycę, a następnie wymieszasz z resztą składników. Dodaj posiekany szczypiorek i ozdób natką pietruszki.
Pasztet warzywny
Wegańska wersja pasztetu jest pyszna, sycąca i idealnie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania. My przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na pasztet z kaszy jaglanej. Jak go zrobić? Przygotuj:
- szklankę kaszy jaglanej
- pietruszkę
- 2 marchewki
- pół selera
- por
- 4 ząbki czosnku
- małą cebulę
- ulubione przyprawy: sól pieprz, majeranek, słodką paprykę. Możesz doprawić pasztet również suszonymi pomidorami
Pasztet w wegańskiej wersji przygotujesz bez żadnego problemu. Zacznij od ugotowania kaszy jaglanej w osolonej wodzie. Ugotuj również pietruszkę, marchew i seler. Por i cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na patelni razem z posiekanym czosnkiem. Gdy warzywa będą miękkie, wymieszaj je razem z kaszą jaglaną i zblenduj na jednolitą masę razem z przyprawami. Przełóż do formy z papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 190 stopni przez pół godziny. Gotowe danie możesz zajadać na chlebie z pyszną, chrupiącą skórką!
Przepisy na wielkanocny obiad
Obiad wielkanocny w każdym domu wygląda inaczej. Najczęściej jednak rozpoczyna go zupa. Żurek? Pieczarkowa? Rosół? To zależy od indywidualnych tradycji. Jak będzie u Ciebie? My proponujemy wegański żurek, który skradnie serca każdego gościa, również tego mięsożernego.
Wegański żurek
Wegański żurek, podobnie jak ten mięsny, przygotowuje się na zakwasie. To właśnie dzięki niemu zupa jest kwaśna i wyrazista. Robimy go z mąki żytniej, przegotowanej wody, czosnku, ziela angielskiego i liści laurowych. Jednak możesz kupić też gotowy zakwas. Co powinno się znaleźć w wegańskim żurku? Przede wszystkim mnóstwo warzyw, z których zrobisz bulion. Będzie esencjonalny, pełen smaku, po prostu pyszny. Przygotuj go z:
- Marchwi
- Pietruszki
- Korzenia selera i selera naciowego
- Pora
- Natki pietruszki
- Lubczyku
- Ziela angielskiego
- Czosnku
- Liści laurowych
- Suszonych grzybów
Dodaj również sól i pieprz. Warzywa (w ilości preferowanej przez Ciebie) umyj, obierz i pokrój. Następnie gotuj wywar przez godzinę i przecedź bulion. Do bulionu dodaj zakwas, chrzan, majeranek. Możesz podawać zupę z podsmażonymi ziemniaczkami, kiszonym ogórkiem lub – w wersji wegetariańskiej – z jajkiem.
Seler z beszamelem
To pyszny pomysł na świąteczny obiad, który zasmakuje wszystkim fanom warzyw. Przepis jest niezwykle prosty, dlatego jeśli zasmakuje domownikom w święta, bez problemu powtórzysz danie także na niejeden obiad. Zacznij od ugotowania obranego selera w wodzie. Gotuj go do miękkości. W tym czasie przygotuj beszamel.
Może być w wersji wegańskiej – z olejem, mlekiem roślinnym, mąką, gałką muszkatołową, solą i pieprzem oraz odrobiną płatków drożdżowych do smaku. Może też być tradycyjny, w wersji wegetariańskiej. Gotowy seler pokrój w plastry, dodaj posiekany drobno czosnek, a następnie beszamel. Całość posyp tymiankiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Deser wielkanocny – sernik bez sera
Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt bez tradycyjnej paschy. Dla innych jedynym możliwym do przyjęcia deserem jest sernik. Inni kochają miłością absolutną mazurki. Jak jest w Twoim domu? My podajemy przepis na przepyszny sernik bez sera. Tofu bez problemu zastąpi twaróg. Musisz jednak odpowiednio potraktować ten sojowy produkt. Wystarczy, że…zalejesz go dużą ilością soku z cytryny. Tofu, jeśli się je zakwasi, traci dość mdły posmak i idealnie imituje twaróg.
Do sernika przygotuj:
- 2 opakowania naturalnego tofu
- sok z dwóch cytryn
- 250 mililitrów mleka roślinnego (idealnie sprawdzi się kokosowe)
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 5 gramów agaru
- Ciasteczka wegańskie do pokruszenia
Zacznij od rozkruszenia tofu i zalania go sokiem z cytryny. Odstaw na godzinę do lodówki. Rozkrusz dokładnie ciasteczka i wymieszaj je z odrobiną mleka roślinnego. Wyłóż masę na dnie tortownicy, formując z niej spód ciasta. Możesz wykorzystać do tego również płatki owsiane, które warto zblendować i dodać do nich masło orzechowe. Tak przygotowany spód jest pyszny i pełen białka. Zdecyduj, który będzie pasować bardziej do Twojego sernika na zimno.
Teraz czas na mleko. Zagotuj je z cukrem pudrem i agarem. Wymieszaj dokładnie i poczekaj, aż płyn zacznie wrzeć. Następnie odstaw do ostygnięcia. Wyciągnij tofu z lodówki, przełóż do blendera i zalej mlekiem. Zblenduj całość na jednolitą masę. Wylej ją na wcześniej przygotowany spód, wyrównaj i włóż do lodówki. Masa będzie tężała przez kilka godzin.
Ten pyszny sernik możesz ozdobić na kilka sposobów. Pysznie smakować będzie polany kakaową polewą na bazie kakao, cukru i oleju kokosowego. Możesz również rozpuścić wegańską czekoladę i udekorować nią ciasto. Jeśli wolisz serniki w wersji owocowej, świetnie sprawdzi się szybka galaretka przygotowana z agaru i truskawek lub innych owoców. Wystarczy, że rozdrobnisz owoce, cukier i agar w blenderze, a następnie zagotujesz całość.
Gdy masa wystygnie, możesz polać nią ciasto i znów włożyć je do lodówki. Ten sernik wymaga dość długich przygotowań, dlatego pamiętaj, by zrobić go dzień wcześniej. Jesteśmy pewni, że wegański sernik zasmakuje wszystkim domownikom i gościom – nawet jeśli podchodzą do tego deseru jak do świętości. Co w naszym kraju zdarza się dość często.
Jak podobają Ci się nasze pomysły na wegetariańską i wegańską Wielkanoc? Które z dań masz zamiar przygotować w swoim domu?