Jak jeść sezonowo jesienią?

Jesień nie jest uważana za najbogatszą w warzywa i owoce porę roku. Ten zaszczytny tytuł przypada wiośnie i latu. Jednak jesienią także masz do dyspozycji całe mnóstwo składników, które świetnie sprawdzą się w Twojej diecie, urozmaicą ją i sprawią, że na talerzu pojawi się mnóstwo pięknych kolorów. Jak jeść sezonowo jesienią?

 

Dlaczego warto jeść sezonowo?

 

Sezonowe jedzenie stało się modne w restauracjach, wśród znanych szefów kuchni, ale również u osób, które świadomie decydują się na bogatą w składniki odżywcze, przemyślaną dietę. Sezonowość polega na jedzeniu tych produktów, które właśnie w danej chwili naturalnie rosną w naszym otoczeniu. Chociaż może wydawać Ci się, że z tego powodu rezygnujesz z pysznych owoców i warzyw sprowadzanych z różnych zakątków świata, sezonowe jedzenie ma wiele zalet, w tym tych dla Twojego zdrowia. Przede wszystkim jedzenie sezonowe jest najbogatsze w wartości odżywcze, minerały i witaminy – nie musi być transportowane, pryskane czy zbierane wcześniej, by dotarły do sklepu w ładnym stanie. Brak transportu sprawia również, że warzywa i owoce są świeższe. Przede wszystkim jednak ich smak jest o niebo lepszy od smaku tych produktów, które kupujemy poza sezonem. Przykład? Pomidory najlepiej smakują latem, bo to właśnie wtedy dojrzewają i nabierają swojego pięknego koloru. Nic tego nie zmieni. I chociaż lubimy jeść je przez cały rok, a mamy taką możliwość dzięki szklarniom, to właśnie w sezonie są najsmaczniejsze. Sezonowe jedzenie ma również wiele korzyści dla środowiska naturalnego, o czym pisaliśmy w artykule „Dlaczego warto kupować produkty u lokalnych dostawców?”.

 

Sezonowe jedzenie jesienią zacznij jak najszybciej

 

Sezonowe jedzenie rządzi się prawami natury – nie da rady tego przeskoczyć. Dlatego, jeśli myślisz o tego typu produktach dopiero jesienią, zacznij od razu. Na samym początku tej pory roku znajdziesz jeszcze wiele sezonowych warzyw i owoców, które były dostępne także latem. Im bliżej zimy, tym mniejsza różnorodność i wybór. To czas odpoczynku. Jesień jednak jest bogata w wiele składników, na które z całą pewnością warto zwrócić uwagę.

 

Jesienne owoce idealne do zajadania!

 

Może Ci się wydawać, że jesień jest ubogą porą roku, podczas której niewiele owoców jest na rynku. To ogromny błąd! Jesienią znajdziesz u lokalnych dostawców wiele cudownych produktów, z których zrobisz przetwory, ciasta lub po prostu zjesz je, gdy najdzie Cię na nie ochota. Na które jesienne owoce warto zwrócić uwagę?

  • Owoce jagodowe – we wrześniu nadal znajdziesz jeszcze owoce jagodowe na straganach. Możesz cieszyć się ich cudownym smakiem, gdyż promienie słoneczne są jeszcze na tyle łaskawe, by zapewnić im fantastyczny smak. Jagody, maliny i jeżyny z początków jesieni warto przeznaczyć na przetwory, jeśli nie udało Ci się zrobić ich wcześniej. Przygotuj dżemy, konfitury czy soki, które zimą się przydadzą. Zwłaszcza sok z malin, który wspiera młodszych i starszych podczas infekcji, o które jesienią niestety nie trudno.
  • Śliwki – te owoce jesienią są najsmaczniejsze, najbardziej soczyste i słodkie. Możesz zrobić z nich soki, powidła, czy też ususzyć je w suszarce lub piekarniku. Jednak najlepiej sprawdzą się świeże bądź też w pysznej drożdżówce. Śliwki są bogate w witaminę C, E oraz witaminy z grupy B. Dzięki temu wykazują właściwości antyoksydacyjne, co jest istotne dla osób w każdym wieku. Antyoksydanty wymiatają wolne rodniki, które są odpowiedzialne za szybsze starzenie się organizmu i choroby, takie jak miażdżyca czy nowotwory. Jedząc śliwki, skutecznie dbasz o swój organizm.
  • Żurawina – królowa jesiennych owoców, żurawina piękna, kwaśna jak diabli i idealna do przetworów. Sok z żurawiny może pomóc Ci przy infekcjach układu moczowego, ale również podczas przeziębień. Warto mieć go pod ręką jesienią i zimą, gdy tak często chorujemy.
  • Pigwa – najbardziej kojarzy się z nalewkami. I nie bez powodu. Pigwa jest owocem, który należy przerobić, by cieszyć się jej smakiem. Możesz zrobić z niej dżemy lub właśnie nalewki. A dlaczego warto? Bo to bogactwo pektyn, garbników i polifenoli, ale także witaminy C, żelaza i magnezu.
  • Gruszki – chociaż gruszki w sklepach dostać można przez cały rok, to właśnie jesienią są najsłodsze i najsmaczniejsze. Zawierają także mnóstwo potasu, który obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz żelazo, bor i jog, wapń i magnez. Z gruszek zrobisz wspaniałe desery, ale możesz dodać je również do dań wytrawnych.
  • Rokitnik – owoc o nietypowym smaku, z którego robi się przede wszystkim soki. I to bardzo zdrowe i przydatne podczas przeziębień, bóli gardła czy kaszlu. Rokitnik jest też bogaty w beta-karoten, który pozytywnie wpływa na nasze oczy.

 

Jesienne warzywa, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni

 

Jesień obfituje w warzywa! Mitem jest, że ta pora roku jest uboga w składniki i zmusza nas do jedzenia wyłącznie ziemniaków, ewentualnie dyni, która jest popularnym warzywem sezonowym. Od niej zresztą zaczniemy.

  • Dynia – kojarzy się z Halloween i dyniową latte. A jednak dynia ma znacznie więcej do zaoferowania. Chociażby mnóstwo beta-karotenu. Jest pyszna i bardzo wszechstronna. Zrobisz z niej dania słodkie i wytrawne, bez większego problemu przygotujesz pożywną zupę i cudowne babeczki. Poluj na dynię również po to, by zrobić z niej cudowne przetwory!
  • Brukselka – koszmar wielu dzieci i prawdziwy przysmak dorosłych, którzy wreszcie zapominają o źle przyrządzonej brukselce i uczą się robić ją samodzielnie. Bogata w witaminy (w tym krwiotwórczą witaminę K), a także wapń, magnez, żelazo i potas. Zielona i piękna, jedno z najsmaczniejszych warzyw jesiennych. Doskonale smakuje przygotowana na parze, bez żadnych dodatków.
  • Kapusta – włoska, biała czy czerwona – wybierz, którą lubisz najbardziej. Jesienią znajdziesz je wszystkie na straganach, by móc robić najlepsze gołąbki świata i przygotować się do kiszenia kapusty na zimę. Zielone warzywa to jeden z tych elementów diety, których nie może zabraknąć. Korzystaj więc z sezonu na kapustę póki czas.
  • Kalarepa – chrupiąca, soczysta, po prostu pyszna. Kalarepa to prawdziwy jesienny przysmak, zwłaszcza ta młoda, która ma w sobie najwięcej smaku. Zjeść możesz również liście kalarepy, z których da się zrobić pyszne chipsy.
  • Koper włoski – czyli tak zwany fenkuł. Świeże warzywo o anyżowym smaku i zapachu. Idealne do sałatek, choć można z niego również robić pyszne napary, w sam raz na trawienie.

Pamiętaj również, że jesienią zjesz nie tylko pyszne owoce i warzywa, ale także grzyby, które możesz znaleźć u lokalnych dostawców. To właśnie najlepszy czas na to, by przygotować marynowane grzybki czy też pyszny sos z borowików.

Jesień nie jest ubogą porą roku. Nie ogranicza nas wyłącznie do bulw i dyni. Podczas jesiennych miesięcy znajdziesz mnóstwo ciekawych warzyw i owoców, z których możesz zrobić doskonałe dania, ale też przetwory, które świetnie sprawdzą się zimą, gdy będzie brakować Ci tych świeżych pyszności. Korzystaj z jesieni póki czas i zajdź od czasu do czasu na pobliski stragan, by znaleźć prawdziwe skarby.