Ekologiczny catering – czyli jaki?

Ekologia to słowo, które zyskało wielkie znaczenie w XXI wieku. Coraz więcej firm, a także osób prywatnych decyduje się na to, by żyć w sposób, który nie zagraża naturalnemu środowisku, blisko natury. Ekologię rozumieć można na wiele różnych sposobów, a każdy z nich prawdopodobnie jest prawidłowy. Jak bycie EKO przekłada się na branżę cateringów?

O co z tą ekologią chodzi?

Kiedyś ekologia definiowana była jako nauka, jednak z czasem to słowo zaczęło przeobrażać się i mówić więcej o tym, jak ekologia dotyka każdego z nas. Mówiąc o kimś, kto żyje zgodnie z zasadami ekologii, myślimy najczęściej o człowieku, który stara się w swoich codziennych wyborach nie krzywdzić planety – zarówno flory, jak i fauny. Wybiera komunikację miejską zamiast samochodu, oszczędza prąd i wodę, segreguje śmieci i kupuje tak, by nie marnować. Ekologia i zero bądź less waste to pojęcia bardzo bliskie sobie. Ekologiczny może być jednak także produkt – jak samochód bądź torba, która wyprodukowana została z surowców nadających się do recyclingu. Stopień ekologiczności Twojego życia można określić za pomocą działań, jakie podejmujesz każdego dnia, tego, w jakim domu mieszkasz, jakim samochodem jeździsz, jakich produktów spożywczych używasz, jak często kupujesz ubrania itd. Twój ekologiczny ślad może być naprawdę duży, jak w przypadku wielu Amerykanów, bądź rozsądny, umiarkowany – jeśli żyjesz z myślą nie tylko o sobie, ale i o środowisku.

Catering ekologiczny to nie ściema

Niektórzy słowo „ekologia” traktują jak jeden z wielu sloganów reklamowych. Nie bez powodu – wiele firm sprawiło, że określenie EKO stało się trochę wyświechtane i ma niewiele wspólnego z prawdziwą dbałością o środowisko. To na szczęście można weryfikować i nie wierzyć markom na słowo. Jak to jest z tymi ekologicznymi cateringami? Tu bywa różnie. Bo o ekologii można mówić już wtedy, gdy dana firma decyduje się na papierowe opakowania, czy nawet takie, które powstają ze skrobi kukurydzianej. To, co biodegradowalne, jest ekologiczne na wielu poziomach. Powstaje z zasobów naturalnych, co wiąże się również z niewielkim zużyciem energii. Nie generuje również niebezpiecznych, zalegających latami, odpadów, gdyż rozkłada się niezwykle szybko. A to przecież tylko jeden z elementów ekologiczności, który może stać się udziałem cateringu. Niewielki, a jednak bardzo ważny. Jaki jeszcze może być catering, który wspomoże Cię w zmniejszeniu śladu ekologicznego?

Lokalne produkty to mniejszy ślad ekologiczny

Niektóre firmy, proponujące catering dietetyczny, bazują na produktach egzotycznych, które oczywiście mają doskonały smak i dla wielu klientów stanowią wyznacznik pewnego statusu. Chętnie jemy to, co zajada się w różnych, odległych częściach świata. To cud związany z globalizacją i możliwością łatwego transportowania wielu produktów, w tym także spożywczych. Jednak to, co wymaga transportu – zwłaszcza na bardzo duże odległości – związane jest z produkcją ogromnych ilości zanieczyszczeń. Ich wpływ na środowisko jest oczywisty. Do zanieczyszczeń należy dorzucić także zmiany klimatyczne i generowanie hałasu.

Wiadome jest, że nie zrezygnujemy całkowicie z transportowania jedzenia. Jednak Ty, jak i każda inna osoba, możesz wpłynąć na jego zmniejszenie. Jak? Poprzez wybieranie produktów spożywczych z lokalnych źródeł. To mała zmiana, której nie da się jednak przeoczyć. Wyobraź więc sobie, że z lokalnych produktów, od pobliskich rolników i zaufanych dostawców, korzysta catering, który zaopatruje w jedzenie setki osób. Teraz ta zmiana nie jest już tak mała, prawda? A catering zyskuje jeszcze bardziej na ekologiczności. To już nie tylko biodegradowalne opakowania, które nie generują odpadów, ale także rzeczywiste zmniejszenie zanieczyszczeń. Ekologia takich rozwiązań naprawdę nie jest ściemą.

Zgodnie z sezonem

To właściwie ciąg dalszy korzyści płynących z korzystania z lokalnych produktów od zaufanych rolników. Decydując się na ekologiczny catering, masz pewność, że jedzenie, które do Ciebie trafia, nie jest sprowadzane z różnych zakątków świata. Prawdopodobnie kupiono je kilka kilometrów od Twojego domu. A skąd ta pewność? Bo produkty dostarczane pod Twoje drzwi są sezonowe, dostępne tylko w danym momencie. Szacunek do małych, miejscowych dostawców to kolejna rzecz, która pozwala zmniejszyć ślad ekologiczny, ale również wpłynąć na jakość tego, co jesz. Bo przecież ekologia nie może być celem samym w sobie. Musi też przynosić Ci korzyści. Właśnie takie, jak pyszne jedzenie, świeże produkty od zaprzyjaźnionych dostawców, którzy oferują cateringowi to, co najlepsze. Bez składników złej jakości i niebezpiecznych pestycydów.

A co z mięsem?

Odwieczne pytanie – czy catering ekologiczny może korzystać z mięsa? To wcale nie tak proste, jak mogłoby się wydawać. Zacznijmy od kilku faktów:

  • Dorosła krowa może produkować od 70 do 120 kilogramów metanu rocznie.
  • Ponad 70% ziemi rolnej w krajach Unii Europejskiej jest przeznaczonych na produkowanie paszy dla zwierząt hodowlanych oraz wypasanie ich.
  • Statystyczny Polak zjada około 70 kilogramów mięsa rocznie. To dwukrotnie więcej niż zaleca WHO.

To liczby i dane, jednak mówią bardzo dużo na temat tego, jak hodowla przemysłowa wpływa na środowisko. A przecież takich liczb można by przytoczyć znacznie więcej.

Mięso nie jest zatem najbardziej ekologicznym rozwiązaniem żywieniowym. Dieta roślinna nadal uznawana jest za najzdrowszą dla planety. Catering ekologiczny, który bazuje wyłącznie na roślinach, najlepiej lokalnych i sezonowych, będzie generować zatem niewielki ślad. To bardzo duży krok w stronę zmiany postępowania na poziomie naszych codziennych decyzji.

Czy zatem ekologiczny catering może proponować mięso? Tak. Jednak to mięso musi być kupowane od lokalnych hodowców, niewielkich i nieprzemysłowych. Mądre i ekologiczne spożycie mięsa to coś, czego niestety nie praktykuje większość Polaków i obywateli całego świata. Dieta fleksitariańska także jest EKO.

Wybór menu, czyli nie marnujemy

Ekologia to przeciwnik nadmiaru. Nadprodukcja jedzenia przyczynia się nie tylko do generowania ogromnych ilości odpadów, ale jest również nieetyczna. Aby ktoś mógł dostać więcej, ktoś inny nie dostaje nic. Dlatego tak ważny dla środowiska jest w tej chwili rosnący i coraz bardziej popularny nurt less i zero waste. Zakłada on wykorzystywanie wszystkiego, nawet resztek, by nie marnować produktów i nie generować odpadów. Decydując się na catering ekologiczny, Ty również się do tego przyczyniasz. Jak? Wystarczy dobrać odpowiedni zestaw do swoich potrzeb, uwzględniając w tym jego kaloryczność i ilość posiłków, które otrzymasz. Wybierając tyle, ile zjesz, oszczędzasz nie tylko pieniądze. Sprawiasz również, że produkty spożywcze nie zamieniają się w odpady. Ktoś inny może zjeść je ze smakiem i bez szkody dla środowiska.

Catering ekologiczny to coś więcej niż chwilowa moda. To sposób na duże oszczędności dla naszej planety. Nic nie tracisz, a zyskujesz tak wiele – przyjemność z jedzenia produktów wysokiej jakości to tylko jedna z zalet, a jest ich znacznie więcej.