Dlaczego warto być wege?

Dlaczego warto być wege?

Jako wegetarianizm należy postrzegać dietę wykluczające wszystkie bądź niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Podobnie, jak każda inna dieta, tak i wegetarianizm ma wpływ na zdrowie. Bezpieczeństwo zdrowotne w przypadku bycia wege zależy przede wszystkim od tego, jaką jego odmianę się praktykuje i czy posiłki są odpowiednio zbilansowane. Jakie są rodzaje diety wegetariańskiej? Czy i dlaczego warto być wege? Czy dieta pudełkowa wege to dobry pomysł dla początkujących wegetarian? Sprawdź!

Na czym polega wegetarianizm?

Zacznijmy od tego, że dość trudno jest wskazać jednoznaczną definicję wegetarianizmu, ponieważ wokół diet jarskich funkcjonuje cała sieć terminologiczna, dzieląca wegetarian wedle szczegółowych kryteriów dotyczących jadłospisu. Dla uproszczenia jednak przyjmijmy, że wegetarianizm to: sposób żywienia, polegający na wykluczaniu lub ograniczaniu spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego.

Odmiany wegetarianizmu

Tak, jak wcześniej wspomnieliśmy, dieta wegetariańska nakreśla ogólne zasady dotyczące eliminacji lub ograniczenia produktów odzwierzęcych. W związku z tym, że nie wskazuje jasno, jak przebiega sposób żywienia, wprowadzone zostały różne łagodne i radykalne odmiany wegetarianizmu.

 

Łagodne rodzaje wegetarianizmu:

  • laktoowowegetarianizm – oprócz produktów roślinnych dozwolone jest spożywanie mleka i jaj,
  • laktowegetarianizm – dieta opierająca się na produktach pochodzenia roślinnego oraz mleka i przetworów z niego (np. sery, jogurty),
  • owowegetarianizm – zakłada spożywanie produktów roślinnych oraz jaj,
  • pescowegetarianizm – dieta roślinna dopuszczająca spożywanie ryb i owoców morza,
  • semiwegetarianizm – wyklucza spożywanie mięsa ssaków, jednak możliwe jest spożywanie produktów roślinnych, jak i drobiu, ryb czy owoców morza.

 

Restrykcyjne odmiany wegetarianizmu:

  • weganizm – eliminacja w diecie produktów pochodzenia zwierzęcego (mięsa, jaj, mleka i przetworów mlecznych, miodu), a także rezygnacja z innych produktów odzwierzęcych (np. kosmetyków, leków, tekstyliów skórzanych),
  • witarianizm – w diecie wykorzystuje się produkty pochodzenia roślinnego w postaci surowej (dozwolona obróbka termiczna poniżej 40 stopni Celsjusza),
  • frutarianizm – w tym sposobie odżywiania dozwolone są jedynie produkty pochodzenia roślinnego, które samoistnie spadły z drzewa lub krzaka (tutaj również nie należy poddawać ich obróbce termicznej powyżej 40 stopni Celsjusza),
  • bretarianizm – do życia niezbędna jest im wyłącznie energia świetlna (uwaga: nie ma to potwierdzenia w badaniach naukowych!),
  • freeganizm – osoby stosujące tę dietę nie kupują jedzenia, lecz korzystają z tego, co wyrzucili lub oddali inni. W praktyce to antykonsumpcyjny styl życia, który u wielu osób jest częścią sposobu odżywiania – korzystają na tyle, ile mogą z tego co pozwoli uchronić jedzenie przed zmarnowaniem, ale również robią zakupy i urozmaicają dietę.

Powody stosowania diety wegetariańskiej

Wegetarianizm wywodzi się z Indii i terenów Bliskiego Wschodu, gdzie rezygnacja z mięsa miała podłoże przede wszystkim religijno-filozoficzne, ale też ekonomiczne. Obecnie powodów do przejścia na dietę wege jest sporo. Najczęściej wskazuje się:

  • powody religijne (np. religia starożydowska, hinduizm),
  • światopoglądowe (w myśl idei „Żyj i pozwól żyć innym”),
  • ekologiczne (komercyjna hodowla zwierząt przyczynia się do degradacji środowiska),
  • filozoficzne (zabijanie zwierząt jest nieetyczne),
  • ekonomiczne (produkty, jak i później dania roślinne są tańsze od mięsa),
  • indywidualne (np. mięso nie smakuje, obrzydza, alergizuje, wzmaga choroby),
  • podążanie za modą (coraz głośniej mówi się o zaletach bycia wege, stąd też wiele osób decyduje się na taki styl żywienia).

Dlaczego warto być wege?

Wiesz już, jakie są główne powody stosowania diety wegetariańskiej wśród osób, które się zdecydowały na taki styl odżywiania. Pragniemy jednak bardziej rozwinąć to, jakie korzyści niesie wegetarianizm i dlaczego warto być wege.

  • Po pierwsze, dieta opierająca się na produkcjach roślinnych ma wysoką gęstość odżywczą, a jednocześnie niską wartość energetyczną. Ograniczona jest tutaj ilość niezdrowego tłuszczu, co przekłada się na redukcję „złego” cholesterolu. Odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska sprzyja redukcji i utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
  • Po drugie, istnieje wiele badań na temat tego, że ograniczenie produktów pochodzenia zwierzęcego korzystnie wpływa na stan zdrowia. Zgodnie ze stanowiskiem Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN w sprawie wartości odżywczej i bezpieczeństwa stosowania diet wegetariańskich, warto tu choćby przytoczyć informację: „Częste spożywanie przez wegetarian produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E uważa się za główny czynnik zmniejszający zapadalność na choroby układu sercowo-naczyniowego” czy „U wegetarian znacznie rzadziej spotyka się też przypadki cukrzycy, szczególnie typu 2, a u osób cierpiących na tę chorobę dieta wegetariańska zwykle ułatwia kontrolę glikemii.”.
  • Po trzecie, wegetarianizm to jeden ze sposobów na to, by przyczynić się do ochrony środowiska naturalnego. Czy wiesz, że hodowla zwierząt na ubój jest w USA przyczyną produkcji większej ilości zanieczyszczeń wody niż jakakolwiek inna gałąź gospodarki? Co więcej, raport ONZ dowodzi również, że hodowla zwierząt na ubój powoduje efekt cieplarniany w większym stopniu aniżeli wszystkie formy transportu łącznie. Poza tym jest to także jedna z głównych przyczyn pustynnienia, wymierania dzikich zwierząt, czy wyjaławiania oceanów.
  • Po czwarte, ONZ i organizacja ProVeg International wyraziły wspólne stanowiska, że hodowle przemysłowe zwierząt są doskonałym miejscem do wylęgania się przyszłych pandemii. Ograniczając spożycie mięsa, jednocześnie przyczyniasz się do tego, by sytuacja klimatyczna, jak i zdrowotna na świecie, była lepsza w przyszłości.
  • Po piąte, możesz generować spore oszczędności. Oczywiście wiele tu zależy od tego, jak będzie wyglądał Twój jadłospis. Badacze z Uniwersytetu Oxford dowodzą, że w krajach rozwiniętych koszt wegetariańskiej diety jest o 22-34 proc. niższy od diety mięsnej.
  • Po szóste, postępujesz etycznie. Im mniejsze jest zainteresowanie spożyciem mięsa, tym mniejsza będzie jego produkcja, co przyczyni się do eliminacji uboju zwierząt.

Dieta pudełkowa wege

Jak widzisz, powodów dołączenia do wege społeczności jest całkiem sporo. Od kwestii etycznych, ekonomicznych i filozoficznych, po motywy ekologiczne i zdrowotne. Osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wegetarianizmem, może znacząco pomóc wege dieta pudełkowa. Specjaliści, którzy ją komponują, dbają o to, by była ona bardzo dobrze zbilansowana i dostarczała organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje. Poza tym posiłki przygotowane przez doświadczonych kucharzy są po prostu smaczne, dzięki czemu nie odczuwa się tego, że w diecie brakuje nam mięsa czy innych produktów odzwierzęcych (dieta wegańska).

W cateringu dietetycznym Dziewiątej Planety wykorzystujemy sezonowe owoce, warzywa i zioła, a także inne produkty od lokalnych manufaktur żywności, urozmaicających jadłospis i wzbogacają dania w wartościowe składniki odżywcze. Pudełka trafiające do naszych Klientów prezentują się bardzo apetycznie, są przepełnione smakiem i obfitują w witaminy oraz minerały. Jeśli chcesz zacząć swoją przygodę i zostać wege – zaufaj nam i spróbuj dań, które dostarczymy wprost pod Twoje drzwi!