Dlaczego sezonowość jest ważna?

Sezonowość diety polega na spożywaniu danych produktów wtedy, gdy naturalnie rosną one w naszej strefie geograficznej. Dotyczy to przede wszystkim owoców, warzyw i ziół, które wzrastają i dojrzewają w różnych okresach roku. Jak jeść sezonowo? Dlaczego sezonowość jest ważna? Czy sezonowość jest uwzględniania w diecie pudełkowej? Poznaj odpowiedzi na najważniejsze pytania!

Sezonowość – na czym polega?

W dietetycznym świecie istnieje wiele modeli żywienia, jednak sezonowość to takie zagadnienie, które przewija się przez większość z nich. Niemal wszyscy dietetycy i specjaliści od żywienia zalecają, by ją stosować w swoim jadłospisie. Jako sezonowe owoce, warzywa i zioła rozumiemy produkty roślinne, które właśnie mają swój optymalny okres wzrostu i dojrzewania w danej strefie geograficznej. Zazwyczaj dotyczy to roślin, które rosną wokół nas (w Polsce np. w czerwcu czereśnie, we wrześniu jabłka), ale można też zaliczyć do tej kategorii owoce i warzywa importowane, które nie są uprawiane w danym kraju (np. cytrusy w grudniu). Dieta sezonowa wcale nie musi oznaczać, że wykorzystujemy w niej wyłącznie produkty sezonowe, jednak warto, by się na nich opierała np. ze względów ekonomicznych czy zdrowotnych.

Dlaczego sezonowość jest ważna?

  • Zacznijmy od tego, że zdrowie i ekologia idą ze sobą w parze. Sezonowe owoce i warzywa są przede wszystkim zdrowsze. Powód jest prosty – dojrzałe oraz świeżo zerwane mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają w sobie najwięcej witamin i minerałów, co w praktyce oznacza tyle, że oferują po prostu największą gęstość odżywczą. W związku z tym, że nie są one długo przechowywane zachowują jędrność i świeżość. Przekłada to się na smak. Okres od momentu zerwania czy wyrwania roślin do chwili ich zjedzenia zwykle nie jest długi, stąd też mniejsze jest ryzyko, że kupimy produkty zleżałe, nieświeże.
  • Nikogo też nie musimy zapewniać, że sezonowe produkty są po prostu smaczniejsze. Wystarczy porównać smak pomidorów latem z pomidorami zimą, które są wodniste i pozbawione charakterystycznego słodko-kwaśnego smaku. Wykorzystując sezonowe owoce, warzywa i zioła, nie trzeba wiele kombinować, aby stworzyć z nich pyszne dania. Sałatki wyśmienicie smakują z solą, pieprzem i skropione oliwą oraz sokiem z cytryny – bez stosowania majonezowych sosów. Młode ziemniaczki są na tyle smakowite, że chętnie zjadamy je oprószone koperkiem, bez przygotowywania puree czy sosu. Przekłada się to na ograniczenie kaloryczności dań, a co za tym idzie – zdrowszą dietę.
  • Dieta sezonowa to również dieta sprzyjająca Twoim oszczędnościom. Gdy sezon w pełni, ceny za owoce, warzywa czy zioła są niższe. Powodów nie trzeba szukać długo – nie płacisz za transport, przechowywanie w chłodniach, pośredników. Kupujesz to, co jest dostępne lokalnie tu i teraz.

Ograniczasz marnowanie żywności. Produkty sezonowe rzadziej się psują, są pyszne i dostępne od ręki, więc nie musisz kupować na zapas. Ma to znaczenie dla ochrony środowiska naturalnego!

 

Czy importowane owoce i warzywa są złe?

Nie, mimo wszystko warto je mieć w swojej diecie – szczególnie, gdy sezon na rosnące w naszej strefie geograficznej rośliny jest martwy (późna jesień, zima). Wówczas nie należy rezygnować z owoców, warzyw, czy ziół. Niemniej musimy mieć na uwadze, że import wiąże się z tym, że owoce i warzywa zwykle zbiera się, gdy są nie do końca dojrzałe (konsekwencją jest to, że mają one mniej witamin i minerałów). Poza tym w sadach, na polach uprawnych, czy w szklarniach często używa się różnych substancji chemicznych – przyspieszających proces dojrzewania – oraz środków konserwujących. One z kolei zapobiegają zepsuciu podczas długiej podróży i wydłużają świeżość produktów. Jeśli więc masz możliwość jeść sezonowo – korzystaj z tego!

Jak jeść sezonowo?

Możesz skorzystać z kalendarzy sezonowości, ale właściwie dieta sezonowa to dieta intuicyjna. Wystarczy pójść na targowisko czy do zieleniaka, by zobaczyć, na co teraz jest sezon. W Polsce największe bogactwo sezonowych owoców i warzyw mamy późną wiosną oraz latem. Możesz wykorzystywać na bieżąco dojrzewające w słońcu owoce i warzywa czy rosnące w ziemi warzywa korzeniowe, ale też mrozić je czy wykonywać przetwory (powidła, przeciery, kiszonki, sałatki, musy, soki, sosy itd.). Gdy nastaje późna jesień i zima, będą one służyły jako baza do zdrowych dań.

Przygotowywanie dań z sezonowych produktów nie jest szczególnie skomplikowane – owoce, warzywa czy zioła są pełne smaku. Aby dostarczyć do organizmu jak najwięcej wartości odżywczych, warto jeść ich sporo bez poddawania obróbce termicznej – np. w postaci sałatek, przekąsek, surówek. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystywać je także w innych daniach – np. przyrządzić krem z dyni, sos paprykowy albo spaghetti na bazie świeżych pomidorów. Liczba przepisów z nowalijek, jak i dań z sezonowych produktów jest ogromna!

A może brakuje Ci czasu na gotowanie albo chcesz, by Twoja dieta była smaczna, urozmaicona i przygotowana z dbałością o jakość i odpowiednią kaloryczność? Świetnym wyborem będzie sezonowy catering dietetyczny, który ofertujemy w Dziewiątej Planecie!

Sezonowa dieta pudełkowa

Wybór diety pudełkowej, w której przepisy opierają się na sezonowych produktach, to szansa na to, by jeść zdrowo i wartościowo. W Dziewiątej Planecie dokładamy wszelkich starań, żeby zapewnić naszym Klientom zdrowe produkty od lokalnych dostawców. Wykorzystujemy w potrawach dostępne sezonowo owoce, warzywa i zioła, które są w danym okresie najsmaczniejsze i posiadają najwięcej wartości.

Urozmaicamy nasze dania, dzięki czemu wykorzystywane składniki podawane są w różnej formie, aby zaskakiwać podniebienie wariacjami smaków i faktur. Sezonowa dieta pudełkowa nigdy nie jest nudna. To powiew świeżości w najlepszym możliwym wydaniu. Szczególnie, że wszystkie dostawy są realizowane w odpowiednich warunkach chłodniczych – docierające do Ciebie owoce i warzywa pozostają jędrne, soczyste i po prostu pyszne!