10 ważnych zalet 

diety wegetariańskiej!

Dieta wegetariańska przestała być już tylko modą. To coś więcej niż sposób odżywiania – to sposób życia i myślenia o żywieniu oraz świecie. Bycie na diecie wegetariańskiej dla wielu osób oznacza nie tylko zrezygnowanie z mięsa, ale też stałe budowanie bazy wiedzy na temat żywienia, zdrowia, potrzeb organizmu oraz wpływu przemysłowej hodowli zwierząt na środowisko i każdego z nas. Dlaczego coraz więcej osób decyduje się na dietę wegetariańską? Wpływ ma na to wiele zalet dla zdrowia i ekologii. Ale nie tylko.

Zalety diety wegetariańskiej, o których warto pamiętać:

  • Roślinnie znaczy zdrowo – wybierając dietę wegetariańską chronisz się przed wieloma chorobami
  • Wegetarianie znacznie rzadziej, niż osoby na diecie tradycyjnej, cierpią na otyłość
  • Możesz zdecydować się na tę dietę na każdym etapie swojego życia
  • Dieta wegetariańska to nie tylko zdrowie, ale i pozytywny wpływ na środowisko

Mniejsze ryzyko zachorowania na wiele chorób

Dieta wegetariańska, obok wegańskiej, diety śródziemnomorskiej i DASH, uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Dlaczego? Bo całkowicie eliminuje spożycie mięsa, które w świetle badań jest nie tylko źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, przyczyniających się do powstania otyłości, miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. To również jeden z produktów uznawanych za czynnik prawdopodobnie rakotwórczy. Zwiększa między innymi ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Ciekawostka: czerwone mięso przetworzone, a zatem szynki, parówki, pasztety itp., znajdują się w tej samej grupie czynników rakotwórczych co azbest i tytoń.

Zalety diety wegetariańskiej to więc nie tylko niższy poziom cholesterolu we krwi, ale realny wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowania między innymi na choroby cywilizacyjne, takie jak nowotwór.

Ochrona przed otyłością i redukcja masy ciała

Wiele osób decyduje się na dietę wegetariańską nie ze względu na dobro zwierząt czy nawet swoje zdrowie, ale… zmniejszenie masy ciała. I to też jest ok!

Czy wykluczenie mięsa z diety może przyczynić się do redukcji kilogramów?

Jak najbardziej. Według badań przeprowadzonych na osobach od 18 do 65 roku życia ze wskaźnikiem BMI 25,0, utrata masy ciała na diecie wegetariańskiej i wegańskiej jest znacznie większa, niż na diecie tradycyjnej. [1]

Jak stosowanie diety wegetariańskiej może przyczynić się do szczuplejszej figury?

Wszystkie diety roślinne bazują (a przynajmniej powinny bazować) na produktach o niskim stopniu przetworzenia, naturalnych, które charakteryzują się niską gęstością kaloryczną. To sprawia, że żołądek szybciej się zapełnia, ale też organizm dłużej odczuwa sytość pomimo niższego, niż na diecie tradycyjnej, spożycia kalorii. Między innymi takie jest zadanie błonnika pokarmowego, którego na diecie wegetariańskiej i w produktach roślinnych jest całe mnóstwo!

Moc antyoksydantów

Dieta wegetariańska to nie tylko błonnik, ale też antyoksydanty, których w warzywach i owocach znajduje się naprawdę sporo. To właśnie one odpowiadają za neutralizowanie wolnych rodników, które:

  • sprzyjają starzeniu się organizmu,
  • przyczyniają się do powstawania nowotworów,
  • zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia i demencji.

Odpowiednia dieta, w tym właśnie dieta wegetariańska, może dostarczyć organizmowi wielu antyoksydantów, które znajdują się głównie w warzywach i owocach, ale i produktach zbożowych, nasionach i orzechach. Do grupy antyoksydantów zaliczyć można witaminę E, C i A.

 

Posiłki oparte na warzywach, owocach i strączkach mają wiele składników mineralnych

Zbilansowana dieta wegetariańska, w której nie brakuje takich składników jak nasiona roślin strączkowych, kiełki, oleje roślinne, przyprawy i pełnoziarniste produkty zbożowe, to najlepszy sposób na to, by dostarczyć organizmowi mnóstwa antyoksydantów, których nie zawierają produkty pochodzenia zwierzęcego. Warto mieć to w pamięci, gdy ktoś zacznie Ci wymieniać minusy diety wegetariańskiej.

Najzdrowsze tłuszcze roślinne w Twojej diecie

Dieta wegetariańska jest zdrowa z wielu powodów. Jednym z nich są tłuszcze roślinne, które zajadasz każdego dnia – jeśli oczywiście Twoja dieta jest odpowiednio zbilansowana. Jeden ważny krok masz już jednak za sobą. Rezygnujesz z tłuszczów nasyconych, których w produktach pochodzenia zwierzęcego jest całe mnóstwo.

To dużo znaczy dla zdrowia chociażby Twojego serca. Ze względu na fakt, że spożywasz nasiona i pestki, a także orzechy, dostarczasz organizmowi mnóstwa niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – w tym kwasów Omega-3, które poprawiają wydolność tlenową mięśni i wpływają pozytywnie na koncentrację. Znajdziesz je na przykład w siemieniu lnianym i nasionach chia.

Szybki sposób na dawkę zdrowych tłuszczów i białka

Przygotuj pudding z chia na bazie mleka roślinnego. Do szklanki ulubionego mleka wsyp trzy-cztery łyżki nasion chia. Zamieszaj i odstaw do lodówki na noc (możesz zamieszać jeszcze kilka razy w międzyczasie). Rano otrzymasz klejący i pożywny pudding, który najlepiej smakuje w towarzystwie świeżych owoców.

Dieta odpowiednia na każdym etapie życia

O dietach nierzadko mówi się (i myśli) w kontekście odchudzania. Najczęściej to, co proponuje nam Internet czy kolorowe czasopisma nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem – zarówno pod kątem zdrowia, jak i rzeczywistej utraty masy ciała.

Wiesz już, że dieta wegetariańska rzeczywiście może pomóc Ci zrzucić kilka kilogramów i uchronić przed nadwagą i otyłością. A czy wiesz, że – w przeciwieństwie do innych popularnych diet – wegetarianizm jest odpowiedni na każdym etapie życia? Według Akademii Żywienia i Dietetyki to dieta dobra dla kobiet w ciąży i mam karmiących, dla dzieci, seniorów i sportowców.[2]

 

Starsza kobieta na diecie wegetariańskiej je sałatkę warzywną bogatą w witaminy b12 i witaminę c

Ze względu na fakt, iż dieta bezmięsna składa się z nieprzetworzonych pokarmów pochodzenia roślinnego, jest polecana również osobom z nadciśnieniem, chorobą Hashimoto czy problemami z sercem. Możesz więc mieć pewność, że wybierasz mądrze. Pamiętaj jednak, że zawsze – zwłaszcza w przypadku przewlekłych chorób – warto skonsultować się z lekarzem i dietetykiem.

Oszczędzasz wodę

Czy wiesz, że wyprodukowanie kilograma wołowiny wymaga ogromnego nakładu…wody? Potrzeba na to aż 15 tysięcy litrów[3], a przecież zasoby wody pitnej nie są nieskończone. Działalność człowieka, w tym przemysłowa hodowla zwierząt, przyczynia się do kurczenia zasobów wody pitnej. Dieta wegetariańska i wegańska to odpowiedź na degradację środowiska naturalnego, a jedną z ważniejszych zalet diety bezmięsnej jest to, że nie musisz marnować ogromnych ilości wody, by jeść dobrze i zdrowo.

Jak jeszcze dbać o środowisko na diecie wegetariańskiej?

Jeśli chcesz oszczędzać jeszcze więcej wody, rezygnuj z kupowania gotowych produktów, nawet tych roślinnych. Zamiast kupować mleko roślinne, zrób je samodzielnie. To nic trudnego. Mleko owsiane przygotujesz w kilka chwil. Do kielichowego blendera wsyp szklankę płatków owsianych (na przykład żytnich) i zalej je litrem wody. Miksuj na wysokich obrotach przez około minutę, a następnie przelej do szklanej butelki przez pieluchę tetrową.

Mniejszy ślad węglowy

Plusy diety wegetariańskiej nie kończą się na oszczędności jednego z najważniejszych zasobów. Taki styl odżywiania to również skrócenie swojego śladu węglowego. Nie odpowiadasz bowiem za ogromną produkcję dwutlenku węgla i innych gazów cieplarnianych, które powstają na skutek przemysłowej hodowli zwierząt. Oczywiście ślad węglowy zmniejszasz również wybierając warzywa i owoce od lokalnych rolników, gdyż nie muszą one podróżować setek czy tysięcy kilometrów, by trafić do Twojej lodówki.

Jesz bezpieczniej

Do zalet diety wegetariańskiej i wegańskiej koniecznie musimy dorzucić jeszcze jeden punkt – bezpieczeństwo. Bo przecież to, co jesz, ma niebagatelny wpływ na Twoje zdrowie nie tylko ze względu na składniki odżywcze, mineralne i witaminy.

Nie, chodzi również o czystość żywności. W przypadku mięsa problem stanowi szereg leków weterynaryjnych, które wpływają na jego jakość. Ilość antybiotyków podawanych zwierzętom hodowlanym jest zatrważająca. Według danych z 2018 roku to prawie 800 ton![4] Wybierając więc produkty roślinne na swojej diecie, tak naprawdę wybierasz zdrowie.

Masz czyste sumienie

Nie wszyscy przechodzą na diety roślinne z powodów etycznych. Wady i zalety wegetarianizmu dla wielu osób powiązane są wyłącznie ze zdrowiem, czasem również z ekologią. Jednak nie możemy zapomnieć o tym, że dieta roślinna to również czyste sumienie, a zatem po prostu nieprzyczynianie się do cierpienia zwierząt.

Chów przemysłowy, w którym stawia się na ilość, nie na jakość, wiąże się z przetrzymywaniem żywych stworzeń w skandalicznych warunkach, czy też zmuszaniem do nienaturalnego wzrostu. Tylko po to, by zwiększyć zyski. Rezygnując z mięsa wiesz, że nie odpowiadasz za to cierpienie. Dla wielu osób to bardzo dużo znaczy.

Dieta wegetariańska jest po prostu pyszna!

A na sam koniec…coś oczywistego. Niektórzy będą wymieniać wady i zalety diet roślinnych, skupiając się na tym, że bez mięsa nie ma prawdziwego, pysznego posiłku. To nieprawda!

Warzywa, produkty pełnoziarniste, nasiona i orzechy, w których kryje się mnóstwo smaku, są w stanie zapewnić nam nie tylko białko roślinne i wiele cennych składników odżywczych. To przede wszystkim kopalnia smaku. Talerz z ziemniakami i kotletem nie będzie wyglądać tak pięknie, jak bowl z kaszą kuskus, marynowaną cukinią, batatem, karmelizowaną cykorią i orzeźwiającym sosem jogurtowo-miętowym. I naprawdę nie będzie też tak dobrze smakować.

Dieta wegańska i wegetariańska to dobry wybór pod wieloma względami. To coś pozytywnego dla Twojego zdrowia, dla przyrody i dla zwierząt. Poza tym smakuje naprawdę świetnie. Przekonaliśmy Cię?

[1] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/czy-dieta-roslinna-chroni-przed-otyloscia/

[2] https://ncez.pzh.gov.pl/tag/dieta-weganska/

[3] https://mwik.bydgoszcz.pl/jedzac-zuzywamy-wiecej-wody-niz-pijac-wiedzieliscie-o-tym/

[4] https://www.greenpeace.org/poland/aktualnosci/30685/zwierzeta-hodowlane-zjadaja-tony-antybiotykow-i-ta-ilosc-stale-rosnie/